WIE HEEFT MIJN LOSLAAT-KNOP GEVONDEN?

WIE HEEFT MIJN LOSLAAT-KNOP GEVONDEN?

Ken je dat? Dat je ergens mee zit, dat iets invloed heeft op je leven en dat je daar echt niet op zit te wachten. Je hebt een groot verlangen een situatie welke je niet helpt of als ongemakkelijk ervaart los te kunnen laten.

We willen het allemaal en het bestaat!

Ik hoor mensen zeggen “ Dat moet je gewoon loslaten joh, dat zit je toch alleen maar in de weg en je kunt het niet beïnvloeden.”

Ik hoor hier een speculatie dat er een mogelijkheid zou zijn dat je actief en snel iets kunt loslaten. Dat dit iets is wat je gewoon even doet. Dus… als iemand mij kan vertellen waar die loslaat-knop zit, dan hoor ik dat graag 🙂

Ook hoor ik regelmatig mensen zeggen; “ Ik heb het losgelaten”. Echter, een aantal nieuwsgierige vragen verder blijkt dan vaak dat dit toch niet het geval is. Ze hadden hun gevoelens en geraaktheid zorgvuldig weggestopt, waardoor de schijn van loslaten aanwezig kon blijven.

Tijdens een sessie afgelopen week van een jonge vrouw kwam het verlangen om iets vervelends los te laten ook naar boven. Ze was even geleden van haar nieuwe paard gevallen. In de weken erna nog 4 keer, waardoor er een grote angst was ontstaan om op onbekende paarden te rijden. Dit wil ze wel graag weer kunnen en durven. Tijdens de behandeling met EMDR wordt ze emotioneel. Een aantal keer noemt ze op dat moment; “Ik wil helemaal geen invloed van deze ervaringen. Ik wil het gewoon los kunnen laten, maar het lukt me niet”!

LOSLATEN IS DUS HELEMAAL NIET ZO MAKKELIJK..

We houden vaak gevoelens in, we hebben weerstand tegen een effect van een situatie. We willen die belemmerende invloed niet in ons leven. Een manier om hiermee om te gaan is jezelf en de omgeving te vertellen dat je het los hebt gelaten.

Helaas werkt het dus niet op deze manier. Iets los kunnen laten is namelijk een effect van een proces van verwerking. Dat je de gevoelens en gedachtes hebt onderzocht, doorvoeld en doorleefd. Hierna is er een kans dat je, wanneer je weer geconfronteerd wordt met de situatie of het ongemak, dat het rustiger voelt en minder gevoelens oproept. DIt is het moment dat je het hebt los gelaten, het hebt geaccepteerd of het een plek hebt kunnen geven.

Een valkuil van iets willen loslaten is dat juist alle focus komt op datgene wat je zou willen loslaten. Stel je nu eens voor dat er een grote roze olifant in de kamer staat. Focus je volledig op die olifant en laat tegelijkertijd los dat de olifant er staat. Precies, de olifant wordt met de seconde groter.

LOSLATEN BESTAAT!

Een belangrijk aspect om iets uiteindelijk los te kunnen laten is het doorvoelen en uiting geven aan de gevoelens die pijnlijk zijn en je tot nu toe vermeden hebt. Je kan een keer keihard huilen, schelden of misschien zelfs even hard schreeuwen in een kussen vanuit bijvoorbeeld een gevoel van frustratie. Zo gaat de lading uit je lichaam en systeem en komt er ruimte voor die rust rondom de invloedrijke situatie die je graag los wil laten.

Daarnaast kan het helpend zijn om naast het voelen en uiten te focussen op iets wat je wel graag zou willen. Waar je naartoe wil groeien. Vraag jezelf eens af “ Wat wil ik wel?” In plaats van vooral de focus op “Dit wil ik niet!”.

SUCCES MET HET LOSLAAT-PROCES 🙂

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *