Wat is lichaamsgerichte Therapie?

Wat is lichaams- en ervaringsgerichte therapie?

Vergeet dat lichaam niet!

Eigenlijk zeggen de woorden het al. We werken niet alleen met je gedachten en door middel van praten, maar ook betrekken we de signalen en mogelijkheden van je lichaam en het opdoen van nieuwe constructieve ervaringen hierbij.

Er wordt dus gekeken naar het lichaam en de manier van bewegen. Hiervoor worden specifieke observatiesystemen gebruikt. Door deze manier van observeren kunnen we op lichaamsniveau zien waar er problemen zijn en hoe hier verandering in gebracht kan worden. Dit gebeurt door het aanreiken van verschillende (bewegings)oefeningen en technieken. Je leert hierdoor om stil te staan bij je lichaamssignalen, gevoelens en gedrag. Het leert je om meer bewust om te gaan met situaties en daar waar nodig is, het lichaam en de beweging in te zetten om tot “anders” handelen te komen. Door de ervaringsgerichte werkwijzen zijn de nieuwe inzichten en vaardigheden goed te vertalen naar de dagelijkse leefsituatie.

Een voorbeeld hiervan is dat je jezelf herkent als iemand die alles graag goed wil doen voor anderen en daarmee jezelf vaak vergeet. Het kan zelfs zijn dat je op een gegeven moment niet eens meer goed weet wat je nodig hebt. In lichaams- en ervaringsgerichte therapie ga je dan eerst opnieuw leren voelen en ervaren in je lichaam wat deze aangeeft in wat je nodig hebt. Vanuit hier gaan we dit ook in actie brengen en samen ontdekken hoe dit in je leven anders kan. We doen dit door tijdens de sessies ook te doen en te ervaren. Je lichaam onthoudt dit waardoor je in situaties in je dagelijks leven komt die hierop lijken en je daardoor makkelijker tot herinnering en verandering komt.

Het dagelijkse spel van signalen tussen ons lichaam en hoofd

Ons hoofd en lichaam zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en zijn in constante uitwisseling met elkaar. De gehele dag op ieder moment worden er signalen heen en weer gestuurd. Langere tijd dachten we dat ons hoofd hier de belangrijkste taak hierin had, maar we komen er door onderzoek en ervaring steeds meer achter dat ons lichaam net zo belangrijk hierin is. Je lichaam geeft de hele dag door signalen door aan ons hoofd, echter zijn we hier wat vervreemd mee geraakt en zijn we ons minder bewust van deze signalen. Dit kan verschillende gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld grenzen over gaan van jezelf of keuzes maken waar je later toch niet zo blij mee bent. De signalen, de rol en functie van ons lichaam en de invloed van gedachten op je gevoel (je lichaam) en andersom zijn de basis van lichaams- en ervaringsgerichte therapie.

 

Die emoties, wat moet ik daar toch mee!?

Hiernaast is het in vele therapieën het geval dat je erachter komt hoe iets bij je werkt, waar dit vandaan komt uit bijvoorbeeld ervaringen uit je verleden. Ook krijg je vaak handvaten en oefeningen die kunnen helpen het anders te doen. Hier komen ongetwijfeld verschillende gevoelens bij kijken welke benoemd worden tijdens de therapie. Vaak stopt hier dan het proces. Wat gezien wordt binnen lichaams- en ervaringsgerichte therapie is dat het uiten van emoties nog iets belangrijks is waar weinig aandacht aan wordt besteed op andere plekken. Vaak zijn opgeslagen emoties een bodem voor allerlei klachten, zowel psychisch als lichamelijk. In deze therapie geven we aandacht aan het (alsnog) uiten hiervan, waardoor de klachten zullen verdwijnen op lange termijn. Meer hierover lezen: de invloed van emoties op je dagelijks leven.

Leren door oude en nieuwe herinneringen

We hebben lang gedacht dat je alleen herinneringen in je hersenen op slaat. Echter de laatste jaren blijkt uit vele onderzoeken dat er daarnaast veel ervaringen en herinneringen opgeslagen worden in ons lichaam. We herinneren situaties dus ook door de ervaring die je daar had. Deze ervaringen worden dus opgeslagen in ons lichaam. De ervaringen en situaties eerder in je leven hebben dus bewust en onbewust invloed op je leven vandaag. Hierbij kom ik op die factor in therapie die in vele gevallen mist, namelijk je lichaam en het opdoen van nieuwe ervaringen die nodig zijn voor verandering.

Ik kan me voorstellen dat het beeld wat je hebt van therapie vooral met praten over je situatie is. In vele therapievormen is dit ook zo en heeft dit een grote waarde. Toch lijkt er in verschillende gevallen iets te missen, doordat de klachten waarvoor de therapie gevolgd  gedeeltelijk of geheel terug komen. De gedachten die belemmerden komen bijvoorbeeld terug en krijgen weer invloed op je gevoel. Ook kan het zijn dat de lichamelijke klachten die geen medische oorzaak kennen weer terug keren.

Actie!

We zijn er al langere tijd achter dat ervaringsleren een belangrijk aspect is wanneer je wenst dat iets blijft hangen. Door niet alleen het inzicht te hebben hoe iets gaat in je leven en waar dit vandaan komt, maar ook daadwerkelijk in actie iets te veranderen, kan het effect langer blijven bestaan. De kans dat je klachten terug komen wordt in vele gevallen kleiner. Je leert dus door nieuwe dingen te ervaren. Ervaren doe je door in actie te gaan. En dat klopt, daar hebben we dat lichaam dan weer voor nodig. We gaan vooral aan de slag in het leven van nu om de gewenste veranderingen werkelijkheid te maken. Praten in therapie is zeer waardevol en mag zeker niet missen, maar de toevoeging van het lichaam en ervaringen absoluut ook niet!

Waarom of-of als en-en ook kan!?

Er komen verschillende mensen in mijn praktijk die ook in behandeling zijn of in behandeling zijn geweest bij de reguliere GGZ voor bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, gesprekken bij een psycholoog of EMDR. Vaak wordt hier minder aandacht besteed aan het lichaam, haar signalen en de invloed hiervan op jouw dagelijks leven. Ook wordt er minder aandacht besteed aan het belang en ondersteuning in het (opnieuw) leren uiten van emoties. Therapie of coaching op lichaams- en ervaringsgerichte manier kan een versterkende aanvulling zijn op het traject welke je al hebt doorlopen of aan het doorlopen bent.

Bij Move to Mend ben je welkom met welke diagnose dan ook, we hebben allemaal de diagnose Mens!