Blog

Ervaringen uit de praktijk

Zoveel te doen over emoties, maar welke invloed hebben die (niet geuite) emoties eigenlijk op ons dagelijks leven?

Allemaal zijn we geboren met de mogelijkheid tot expressie geven aan 100% van alle emoties. Bij honger huilen we en bij contact geven we een mooie glimlach. Op het moment dat we woorden leren waarmee we uit kunnen leggen hoe we ons voelen, wordt die expressie steeds minder en soms zelfs afgeleerd. Zoals een goede huilscène in de supermarkt die de meeste moeders liever meteen laten stoppen. Als kinderen leren we door anderen na te doen, dus hebben we voorbeelden van onze ouders nodig hoe je constructief boosheid, verdriet, blijheid, frustratie en andere emoties goed tot uiting brengt.

Zoals je wellicht herkent in je eigen leven zijn deze twee bovenstaande, ongegeneerd expressie kunnen geven en echte expressie aanleren van rolmodellen, niet altijd aanwezig. Hierdoor gaan gevoelens opkroppen, wat betekent dat wanneer je emoties geen expressie geeft ze opgeslagen worden in je lichaam. Zo kennen we allemaal weleens die uitspatting naar een geliefde met meer lading dan eigenlijk nodig was. Dit komt doordat de rest van de lading van de ervoor niet geuite emoties ook mee naar buiten komt. Dit is een voorbeeld, maar in vele gevallen waar klachten en symptomen ontstaan, zijn niet geuite emoties onderliggend medeverantwoordelijk. Emoties zijn lichamelijk van aard, bedenk weer de baby die aangeeft met zijn hele lichaam dat hij ontevreden is en honger heeft. Ook zorgt, bewust en onbewust, het gevoel (en niet de objectieve feiten) dat je hebt in een situatie vaak aan hoe je het jezelf herinnert.

Wat kunnen we hier dan nu nog mee?

In lichaams- en ervaringsgerichte therapie gaan we in op deze onderliggende emoties en geven we deze alsnog de ruimte tot expressie. Vaak zijn er meerdere lichamelijke, sociale en psychische klachten en symptomen die hierdoor verdwijnen. Niet alleen op dat moment, maar juist op langere termijn. Je neemt ze namelijk niet meer mee in je lichaam. Ook wanneer je een passende uiting voor een emotie geeft op het moment van een situatie zelf (of iets later wanneer de situatie de uiting niet toelaat) zorgt dit ervoor dat de lading niet opgeslagen wordt. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de klachten en symptomen ook niet of in mindere mate terugkomen.

Niet geuite emoties in de praktijk

Een voorbeeld hiervan:

“Een vrouw van 21 jaar welke de diagnose ADHD, angststoornis en depressie krijgt. Zij nam gedurende 5 jaar Ritalin, ging naar een psycholoog, een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en naar een psychiater. Verschillende inzichten komen langs en er is een aantal dingen die ook veranderen in haar leven. Het lijkt beter te gaan, maar toch komt er steeds een periode waarin de ADHD symptomen de overhand nemen. Er wordt gezegd dat zij levenslang zal moeten leren omgaan met de diagnose ADHD. Dus zij sport 8 uur per week voor de onrust en neemt iedere dag braaf haar medicijnen.

Dan komt zij in aanraking met lichaams- en ervaringsgerichte therapie en komt er in deze sessies achter dat zij eigenlijk geen boosheid meer heeft geuit vanaf haar 12e levensjaar. Zij leert opnieuw de signalen van boosheid herkennen en deze in kleine stapjes opnieuw te uiten. Na het volgen van deze vorm van therapie sport zij nog 2 uur per week omdat het fijn is i.p.v. uit noodzaak, herkent zij haar boosheid en kan zij deze op een juiste manier tot uiting brengen. Zij doet opnieuw een test voor ADHD waaruit komt dat er geen diagnose ADHD, angststoornis en depressie meer is.”

Bizar toch, dat deze opgeslagen emoties zelfs tot een aantal diagnoses kan leiden!

Gelukkig komen we er door steeds meer onderzoek en ervaring van therapie achter dat bij verschillende ziektebeelden, zoals bij anorexia nervosa, opgeslagen emotie aan de problematiek ten grondslag ligt.

Waar kan ik terecht wanneer ik mezelf of een dierbare hierin herken?

Bij Move to Mend werken we op jouw tempo toe naar het (her)ontdekken van de signalen die jouw lichaam geeft bij het ervaren van emoties. Ook leer je opnieuw op een goede en helpende manier, voor jou en je omgeving, om hier uiting aan te geven.

Ben je geïnteresseerd? Kom dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek langs bij Move to Mend!

 

Nog iets te spannend, maar toch alvast zelf aan de slag?
Bekijk en observeer dan eens de komende tijd nieuwsgierig hoe jij emoties aan voelt komen en ervaart. Wees dan ook nieuwsgierig naar het uiten van emoties in jouw dagelijks leven. Succes!

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *