Schenk Aandacht Aan 3 Belangrijke Signalen Van Je Lichaam En Creëer Een Leven Dat Beter Bij Je Past

Schenk Aandacht Aan 3 Belangrijke Signalen Van Je Lichaam En Creëer Een Leven Dat Beter Bij Je Past

Ik zit op een prachtige plek in de tuin. Terwijl ik dit schrijf ervaar ik lichte spanning in mijn schouders, kriebels in mijn borstkas en tintelingen in mijn armen en kuiten. Wanneer ik hier dan op focus ervaar ik enthousiasme. Enthousiasme omdat ik hier in de buitenlucht achter mijn laptop zit om een stukje te schrijven.
Je kunt door je aandacht naar je lichaam te brengen jezelf bewust worden van dingen die op dit moment gaande zijn en die aandacht vragen. Een belangrijk hulpmiddel om te groeien tot de beste versie van jezelf.

Een blog over communiceren met je eigen lichaam en handige tips om meer van jezelf te ontdekken op een toegankelijke en verhelderende manier.

Het lichaam geeft continu signalen af om aandacht te vragen voor zaken die belangrijk voor je zijn. We zijn echter zo vaak door van alles en nog wat in beslag genomen, dat deze signalen op dat moment niet opvallen en daardoor niet tot je doordingen. Misschien ken je het beeld van de ijsberg. Het wordt gebruikt om te laten zien dat er een groot deel van de werkelijkheid niet zichtbaar is. In het boek “het slimme onbewuste” van Ap Dijksterhuis staat mooi beschreven hoeveel informatie er onbewust binnenkomt en hoe wij voor een groot deel door ons onbewuste gestuurd worden. Van een piepklein deel hiervan zijn we ons uiteindelijk maar bewust.

Kijk eens of je jezelf in één van de hieronder beschreven dingen herkent en misschien word je net als ik wel nieuwsgierig naar wat jouw lichaam je op dit moment te vertellen heeft…

1. Terugkerende pijntjes

Het lichaam communiceert met je door lichaamssignalen. Dat doet het lichaam eerst lief en subtiel, zoals met tintelingen, kriebels, warmte, koude of bijvoorbeeld een lichte druk in je schouders. Maar wanneer je hier niet naar luistert gaat het steeds wat harder “praten”. Je krijgt bijvoorbeeld een pijnlijke nek en gespannen schouders, je wordt iets emotioneler, je ligt een middag met buikpijn op de bank of je ervaart andere dingen die al minder te negeren zijn. Wanneer je ook deze signalen van je lichaam te weinig aandacht geeft zal je lichaam gaan schreeuwen. Je krijgt steeds dezelfde of net een iets andere pijn.
Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld lage rugklachten die steeds terugkomen. Anderen ervaren spanningshoofdpijn vanuit de nek en schouders. Weer anderen krijgen last van terugkerende buikpijn of diarree. Ieder lichaam heeft zo zijn eigen manier van communiceren. Merk je bij jezelf ook terugkerende pijntjes? Ga dan eens zitten wanneer de pijntjes die je herkent weer verergeren. Is er iets wat je gespannen maakt op dit moment? Vraag je eens af of er spanning aanwezig is op je werk, in een relatie of op een ander vlak. Zijn er dingen die misschien niet helemaal bij je passen?

2. Spanning

Spanning in het lichaam vertelt vaak dat er ongemak is of was in je leven. Iets vastzetten komt vaak voort uit het feit dat je liever iets niet wil (door) voelen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld het ervaren van ongemak, een gevoel van angst voor wat er komen gaat of andere dingen die je liever anders zou willen zien in je leven. Ben je benieuwd of er op dit moment bij jou spanning zich heeft vastgezet in je lichaam? Neem dan eens een paar minuten de tijd om je lichaam van boven tot onder te scannen en te ontdekken of er plekken zijn waar je meer spanning ervaart. Breng de aandacht en focus eens naar de plek waar de spanning zit. Vraag jezelf af wat je liever niet voelt of toelaat.

3. Adem

Ademen is de essentie van leven. Aan de manier waarop je ademt kun je veel aflezen.
Elk mens begint te ademen met zijn hele ademhalingsstelsel. Hiermee bedoel ik van je neus tot onderin je bekken en alles ertussen. Kijk maar eens naar een baby die ademt. Je zal zien dat alles in het bovenlichaam mee beweegt. Hoe verder we in ons leven komen hoe meer redenen we hebben om steeds oppervlakkiger te gaan ademen. Aan de diepte van je adem kan je de volgende dingen zien:

• Op de plekken waar weinig beweging is bij het ademen hou je vaak onbewust spanning vast. Vastgehouden spierspanning houdt namelijk beweging tegen.
Tip: Neem eens een moment om te kijken of er een plek is waar zich op dit moment spanning bevindt. Zo ja, observeer of hier beweging te voelen is door adem. Zo nee, adem eens diep in en duw (stuur) deze van binnenuit naar de gespannen plek. Herhaal dit een paar keer en kijk eens hoe het dan met de spanning is.

• Wanneer je vaak je emoties inhoudt ga je steeds minder diep ademhalen. Let maar eens op wanneer je overvallen wordt door een emotie op een onhandig moment. Vaak adem je dan even niet of heel ondiep. Wanneer je namelijk diep in zou ademen op het moment van je emoties, vinden ze hun weg naar buiten. Herken je dit? Neem dan een moment waar het veilig voelt je emotie tot uiting te brengen. Adem diep in terwijl je denkt aan het moment waar je een emotie inhield. Kijk of je nu wel de emotie ruimte kan geven. Ingehouden emoties zijn namelijk erg slecht voor je!

• Wanneer je (chronische) pijn ervaart in je lichaam adem je vaak ook minder diep. Het jammere is dat ondiep ademen juist meer spanning geeft. Hierdoor verhoog je de stressreactie in het lichaam. En dat is weer niet bevorderlijk is voor het ervaren van pijn. Pijn heeft een functie, namelijk hierbij stil staan en voelen wat er nodig is. We leven echter in een maatschappij waar de trend is om door te zetten en pijn weg te slikken, letterlijk en figuurlijk. Een tip wanneer je (chronische) pijn ervaart; stop met alles wat je aan het doen bent en adem juist naar de pijn toe. Doe dit een aantal keer en vraag jezelf af wat je nodig hebt en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Zo zorg je ervoor dat je de pijn even toelaat in plaats van onderdrukt.

Heb je hier iets aan gehad en ben je nieuwsgierig geworden naar de communicatie van jouw lichaam? Interesse in meer tips en trucs om de wijsheid van het lichaam te (her)ontdekken?
Laat dan je e-mail-adres achter, like de facebookpagina van Move to Mend en volg me op Instagram.

Liefs Anne 

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.